Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Auslogics’ Category

Two glasses of red wine awarded by Anura Guruge

Cheers Auslogics. Way to go! Thanks.

by Anura Guruge

As has been documented here I started using the free Auslogics tools, Registry Cleaner, Registry Defrag and Disk Defrag, in January 2010, when I finally had enough of System Mechanic, trying on a daily basis, to hijack my PC from underneath me.

In general, I always liked the Auslogics tools. They appeared to do what they were supposed to do, were very stable, untemperamental and unintrusive. Yes, I did not like that Registry Defrag does not allow me to insist on a Defrag — it [i.e., the software] always determining whether I need a Defrag or not.

But, over the last 18 months I have really got to trust and love the Auslogics tools. I got to know that I could run them and they would do their thing without fuss or bother.

The last time I had downloaded the tools from Auslogics was around June 2010. Around that time they started to aggressively push their top-of-the-line, ‘BootSpeed.’ BootSpeed never appealed to me. It looked like a System Mechanic ‘wannabe’ — and I was not looking for a product that was going to take control away from me. But, I fully appreciate that there is a market for BootSpeed and that Auslogics needs to make money — so that they can also provide the FREE tools that I love.

I use all three of the tools at least once a month — usually at the start of each month. I have found that Windows 7 is not as susceptible to registry clutter as was XP. Plus the raw horsepower of this PC overcomes any small degradation in performance. Of late, each time I used the tools, I used to wonder: ‘Wow, I wonder if they have a newer version.’ But, I never even bothered to look. [Oh, I also got my wife using Auslogics on her new Windows 7 ASUS laptop.]

Then two days ago, I got another of the regular e-mails I get from Auslogics. This one actually talked about DOWNLOADING the Free Tools. This felt like an omen.

So, yesterday, I downloaded all three of the FREE Auslogics tools, viz. Registry Cleaner, Registry Defrag and Disk Defrag.


I had to download each through CNET and I HATED and RESENTED that!

I do not trust CNET. It also tried to con me into downloading stuff I did NOT want. It even tries to trick YOU!

I wish Auslogics would STOP using CNET — though I think they get some financial benefits from using CNET. I discovered, to my joy, that you can bail out of the CNET installer as soon as the software is downloaded.

Yes, all three of the Auslogics’ installers also try to get you to install a whole bunch of stuff you don’t want like the ASK toolbar, twitter account for Australian girls gone wild, Facebook page for the Australian Rugby team etc. etc. At least, if you are paying attention, you can spot all ‘thirty’ of the check boxes and uncheck them. To be honest, I can live with this. I know they have to make money. Now, if they gave me even more compelling options … other than Australian girls gone wild, I may consider keeping some of those boxes checked.

All this said, either CNET or Auslogics still installed the STARTNOW toolbar on FireFox. I was livid. Thankfully uninstalling it, permanently, is trial using the FireFox Add-On manager. But, this is SO STUPID. Don’t try and rape me. Be nice. I know it is free software but that doesn’t mean you have to always try and see how you can screw me. But, I will forgive that too … because it was easy enough to fix.


I ran all 3 of the tools. The interfaces have changed. But, they seemed to work well.

Also NOW there is a CHECK FOR UPDATES option in the HELP menu. Bravo. Thank you.

So all said, I am still a big fan. I like the CHECK UPDATES. I hate the installation process. But, overall, it is worth the hassle.

Hence, my award of the coveted ‘Two Glasses of Red’ — and that can even be Australian Shiraz, Yellow Tail.

Cheers.

Read Full Post »

by: Anura Guruge

I knew today, June 08, 2010, was a ‘Patch Tuesday’ for Windows.

I still have Windows Update turned off after the debacles in December-February. So I have to manually check. I had been remiss about installing updates over the last week. I knew there was a new Windows Defender, KB915597 update … this time for Definition Set 1.83.1268.0. But, I let it sit there for a week.

But, today, I downloaded and installed a total of 15, yes fifteen updates … with 5 of these being for Office 2007, one a cumulative security update for IE 8 (K982381), the Windows Defender Update, Windows Malicious Software Removal Tool (KB890830) and one for Microsoft Silverlight (KB982926). It was 67.2MB of downsloads.

All appears to be well. I had to restart. It restarted ‘OK’ after a short, heart-stopping hiatus to say that it was ‘reconfiguring Windows after the updates.’

That restart was a few hours ago. Since then I have run Auslogics Registry Cleaner (88 errors), Registry Defrag (and yes, it defragged … saying it could improve performance by 1.7%) and a Disk Optimize. I also just tried Excel 2007. So far, so good.

So here are the Windows 7-related updates I appear to have successfully installed today:

1/ KB980195 — Cumulative Security Update for ActiveX Killbits

2/ KB979482, KB980218, KB979559 — Security Updates for Windows 7 for x64-based Systems

3/ KB890830 — Windows Malicious Software Removal Tool

4/ KB91559 — Windows Defender update, this time for Definition Set 1.83.1268.0.

5/ KB982926 — Update for Microsoft Silverlight

6/ K982381 — Cumulative Security Update for IE 8 << can’t vouch for this, I haven’t used IE in months! >>

So that is where we are. So far, so good.

Good luck. All the best. Safe Updating.

Read Full Post »

It has now been 75 days since I totally uninstalled my fully paid up for System Mechanic 9.5.5 on January 22, 2010.

Given that I had been a loyal and near-daily user of System Mechanic since c. 2002, throwing it out was quite a move. But, 75 days later, I am real glad I did so. System Mechanic was a pain. I am now realizing that it was ‘high maintenance.’ It kept on coming up with stuff just to justify it being there.

I have been using the Auslogics Registry Cleaner since around January. I used it again this morning. I tend to invoke just once a week. So far, so good. No dramatics. It doesn’t tell me I have 425 registry errors. This morning it told me I had 17. I didn’t even bother to check the log. 17 registry errors in a week, on this system, seems right.

I don’t know whether Auslogics picks up ALL of the invalid entries in my registry. From my experience all the so called registry cleaner products have their own bias.

All I can comment is on my own experience with Auslogics. So far, so good. The price, $0.00, is also good. So I will stick with them.

Good luck.

Cheers,
Anura Guruge

Read Full Post »

My icon for the Auslogics Registry Cleaner, on my Windows 7 START MENU, got corrupted as soon as I had installed Auslogics Registry Cleanter on January 26, 2010.

I even posted a picture for you folks. I reported it to Auslogics.

I kind of got used to it … that being human nature when working with Microsoft.

Last night I went to invoke Auslogics Registry Cleaner. Something looked different. It was late. Past midnight. I wasn’t at my best. Severe neck problems. Talk about a pain in the neck. Yes, talk to me about a pain in the neck.

The icon on the START MENU was magically restored.

A miracle? Should I report this to the Vatican? << Talking of which, I am on the Newsweek Web site today, talking about the Catholic Church >>

Yes, I ran Registry Cleaner last week. Maybe it got restored at that point. I do not know.

But, it is scary that a START MENU icon that was corrupted gets restored … automatically.

By the way, the Auslogics stuff seems to work. Last night I got to run Auslogics Registry Defrag for the second time. Boy, was I excited. So far so good. I am using their Disk Defrag every couple of weeks. I do not miss System Mechanic. I still get solicitation emails from them. Screw iolo. They screwed me for long enough.

So …

Good luck. Check your Windows 7 machine. Maybe you have had a miracle too.

Cheers,
Anura Guruge

Read Full Post »

I ran Auslogics Registry Defrag last night.

Given that I was foiled the last time around, Liz Cornwall of Auslogics kindly sent me a trial product key … so that I could continue to try this product.

I hadn’t run the Auslogics Registry Cleaner in ‘a week.’

It found 30 errors. Not bad. I checked each and every one of them. They all looked legit. They made sense. Some were references to files that I KNEW I had deleted.

I then ran the Registry Defrag. It sure is quick.

BUT, I do Inot understand the graphic it presents … here is an example I manage to capture using a combination of Prt Scr & Snipper >>

I don’t know what each ‘cell’ is supposed to represent … within an ‘hive.’ I know, since it tells me, that I have two hives. I know this terminology since it is the same that is used by System Mechanic.

See those two (2) little red dots/cells. That is supposed to indicate FRAGMENTED. I always have those two cells in red … per Auslogics.

But last night … it showed another 6-8 more red cells … right at the bottom … followed by a similar number of cells in green … denoting defragmented.

It then said I had some registry fragmentation and that I could get a 1.8% performance improvement … IF I defragged.

Boy, WAS I EXCITED. Finally. At last I was being told I can go beyond 1st base. Boy, WAS I EXCITED. [Did I already say that? Old age. Sorry.]

Like all Registry Defrags … it can only run at system start-up. So we did the usually … schedule registry defrag … RESTART. Exactly the same as System Mechanic.

The defrag screen bore some resemblance to that displayed by System Mechanic … but there isn’t much scope for creativity here.

It scared me by talking about moving some Windows 7 folders.

But, it was fast. Much faster than I remember System Mechanic ever being.

I was glad that my system restarted OK. Fired up FireFox 3.6.2 and checked my email to make sure.

Then being the cynical paranoid that I am … I ran Auslogics Registry Defrag again.

Got those SAME two red cells as FRAGMENTED. So the defrag never fixed that. Maybe those cells are FIXED. I do not know.

I also now realize that there seems to be HUGE amount of space allocated to the Registry … much of it unused. I will have to look into that.

Bottom line … Halleluiah … I finally got Auslogics Registry Defrag to defrag my registry. It didn’t clobber my system … from what I can see. It might not have defragged everything either. I do not know.

I will keep on testing … on YOUR behalf.

Good luck. Cheers.

Anura Guruge

Read Full Post »

The Auslogics Registry Defrag has never defragged the registry on this Windows 7 machine. When I have tried to run it, it has come back and said that the registry does not need defragging. I am not happy with that. I should have the option of being able to force a defrag, if I so wish.

Well, I tried to run it the other night. I think it was Friday, i.e., not yesterday, day before. Got this screen.

Another Whiskey, Tango, Fox moment.

The top says I never activated the free-trial, the bottom says the free-trial expired.

Not amused. This is the third such problem I have encountered with the Auslogics products:

  1. This trial expired … trial not activated message. [I installed the trial on January 26, 2010. So I haven’t had it for 30 days.] NOT GOOD.
  2. This Registry Defrag, as I accidentally discovered on February 1, 2010, will install itself, on top of a perfectly good prior version, without any warning message. NOT GOOD.
  3. The icon for the Auslogics Registry Cleaner got corrupted within minutes of me installing the product. That may have been Windows 7. But, now that I have seen the other installation related problems, it could also be Auslogics.

Bottom line. They have to do a better job on this. Plus now confirmed little trick by their BootSpeed product.

I still use the Registry Cleaner. Not that often. Used it twice in the last week. I used to use System Mechanic. The Auslogics Registry Cleaner doesn’t find as many errors. Not sure whether that is good or bad. Plus, I have not been able to compact my registry. I would like to.

I have also used the Disk Defrag to defrag and optimize my C-drive. It works. Took 19 minutes the last time around. In the end there is still no visible increase in performance. But, this machine has power to spare.

So that is the state of play when it comes to Auslogics.

Good luck.

Cheers,

Anura Guruge

Read Full Post »

This is beyond the pale. This really sucks. Even worse, as with some of the other problems, e.g., Media Player refusing to start or Task Bar icons disappearing, this bug was KNOWN before Windows 7 was released. I despair. This is duplicitous on the part of Microsoft.

I was looking for my Paint.net application last night to touch-up my “two glasses of red” award symbol.

I clicked on the START BUTTON and looked in the ‘All Programs’ menu. It wasn’t there. That was strange. It had been there. That is where I used to invoke it from.

I then did a ‘Search Programs’ (off the START BUTTON). Nothing! Just the standard, default Paint application. That wasn’t what I was looking for. THIS WAS BAD. This sucks.

Now a few weeks ago I had seen this ‘problem’ BUT at that time didn’t pay too much heed. My CPU Temp application had disappeared from the Start Menu (and the Task Bar).

Since I kind of know what I am doing, I knew where to find the application. Yes, of course, it was in my ‘Program Files’ folder. Went there, created a Task Bar icon, and Bob was my uncle again. And yes, after I invoked it, it is back in my Start Menu. Windows 7 sucks.

I then did a quick Google. Bingo. As with the other problems others had encountered it in spades well ahead of me. That is what really irks me. There are posting going back to March 2009 when Windows 7 was still in ‘Release Candidate’ mode. But, Microsoft didn’t think it had to fix this SERIOUS problem.

Possible Fixes or At least Workarounds

This problem only appears to happen when you add new programs. Well as it happens I had done so recently — the Auslogics applications. [And let us not forget the corrupted icon. Windows 7 sucks.]

So here are my recommended workarounds.

  1. Find the lost application in the ‘Program Files’ or ‘Program Files (x86)’ folder. Invoke from there.
  2. Right click on the Application .exe and tell it to PIN it to the START MENU.
  3. While you are at it, PIN to your Task Bar too. Now, with luck, you have two ways to start the program and maybe Windows 7 will only lose one of them. < Windows 7 sucks. >
  4. Right click on the START BUTTON. Select ‘properties’. Select the Start Menu tab. Hit the CUSTOMIZE link. Towards the bottom you will find a counter as to the number of programs that will be displayed on the Start Menu. Default is 10. Bump that up to 15 or 20. This might help.

Hope this helps. Windows 7 sucks. Did I already say that?

Good luck. We need it.

Cheers,

Anura Guruge
www.guruge.com

Read Full Post »

Older Posts »